Företagslån till nystartade företag

Tidigare var det nästan omöjligt att få ett företagslån till ett nystartat företag. Bankerna beviljade sällan lån utan höga krav på säkerhet. Så kan det fortfarande vara idag och framför allt om du startar en enskild firma. Fördelen är att det nu finns många fler kreditgivare på marknaden, vilket gör att det är långt ifrån omöjligt att få lån till bra villkor även för nystartade företag. Många gånger är ett företagslån nödvändigt för att du ska kunna köpa in varor eller täcka utgifter innan kunderna betalat in sina första fakturor. Utan företagslån skulle många inte kunna starta ett företag alls.

Hur hittar jag ett företagslån med bra villkor?

Alla banker och kreditgivare vill ha någon form av säkerhet. Däremot betyder det inte att det krävs att du har materiella tillgångar eller en god omsättning. Ibland kan kreditgivare låna ut pengar utan säkerhet. Lån utan säkerhet har i regel andra villkor och det viktigt att du jämför olika företagslån ränta då kan vara höga räntor på dessa lån. Några andra sätt att få företagslån som nystartat företag är att använda en personlig borgen. Har du startat ett aktiebolag är bolaget den juridiska personen men som nystartat kan det krävas att du eller andra ägare går in som borgensman.

Går det att få företagslån till enskild firma?

Ja det går att få företagslån även om du har en enskild firma. När du har enskild firma är det du som ägare som är den juridiska personen. Då kommer också din privata ekonomi att granskas. Så kraven på säkerhet är högre. Har du en god privatekonomi, en tydlig affärsplan och välskött bokslut ökar chanserna till att få ett företagslån. Det går också att använda en personlig borgensman som säkerhet. Ett råd för dig som har enskild firma är att använda en låneförmedlare som jämför lån. Låneförmedlare samarbetar med många banker och kreditgivare men det görs bara en kreditupplysning.