Tjäna pengar på bostaden

Du som äger din bostad har många möjligheter att tjäna pengar på den. Ta vara på möjligheterna som finns och använd bostaden som en kassako. Sedan kan du använda pengarna till att göra investeringar eller bara roa dig och ha kul för dem. Här nedan får du många användbara tips och råd för hur du kan göra för att få pengar från en bostad.

Bostaden – en inkomstkälla

Majoriteten som köper en bostad använder den enbart för att leva och bo i, men man kan använda den som ett sätt att få in pengar istället för att den enbart blir en utgift. Beroende på vilken typ av bostad man äger finns det olika möjligheter att välja mellan och alla sätt passar inte alla. Men om du vill få in pengar från din bostad har du ändå en hel del alternativ att välja mellan, oavsett din unika situation. Här är några exempel:

  • Skaffa inneboende.

Att ha en inneboende kan vara ett alternativ för att sänka sina levnadskostnader. Det kan vara ett smidigt sätt att göra sin privatbudget lite mer stabil, oavsett om man äger eller bara hyr sin bostad.

  • Flippa bostäder.

Att flippa bostäder innebär att man köper billigt och säljer dyrt. Att köpa en bostad blir därför inte en fråga om att bo och trivas utan att hitta ett passande objekt som i slutändan kan generera så mycket pengar som möjligt när den säljs. Om det här är en strategi som lockar dig kan du sälja och köpa bostäder via Blok.se på ett enkelt och smidigt sätt.

  • Hyr ut bostaden.

Om man inte vill sälja bostaden, men ändå vill kunna tjäna pengar på den, så är ett alternativ att hyra ut den. Det ger en passiv inkomst som kan användas för att göra något roligare eller för att investera i andra saker. Dock ger den här typen av avkastning inte en stor summa pengar i handen, men det kan ändå bidra till att man går på plus.

  • Finansiera om bolånet.

Ett sätt att få ut pengar från sin bostad utan att sälja den är att göra om sitt bolån. Det har blivit populärt hos pensionärer som vill ha ut vinsten från prisuppgången på sina bostäder utan att behöva sälja dem. Man belånar helt enkelt bostaden på nytt genom att omvärdera värdet på bostaden och får mellanskillnaden (från prisuppgången på bostaden) direkt i handen. Lånet på bostaden blir då större, men man får samtidigt bo kvar. Om priset på bostaden sedan går ner mycket mer än värdet på det nya bolånet blir man sittande med ett mycket större bolån än det ursprungliga för en övervärderad bostad. Därför kan det vara bra att tänka till en extra gång eftersom det kan komma att påverka ekonomin negativt. Det bör snarare ses som en nödlösning om man råkar ut för något som kräver snabba pengar som inte kan lösas på något annat sätt.