Tre tips för bättre ekonomi

Vår ekonomiska situation påverkar oss mycket. Det är klokt att långsiktigt planera för en god och hållbar ekonomi. Personer med god ekonomi har flera inkomstkällor och även sparade pengar på banken.

1# Starta ett företag

Det finns många egenföretagare i Sverige. De flesta företagare har en anställning och får huvudsakligen sin inkomst via lön, men de driver ändå något slags företag. Att ha ett företag är ett smart sätt att kunna tjäna extra pengar. Fråga dig vad du duktig på: städa, marknadsföring, klippa gräs eller skapa hantverk att sälja. Med eget företag har du alltid en extrainkomst, både för att kunna tjäna mer pengar under goda tider, men också för att ha ett till ben att stå på under sämre tider. Ett smart sätt är att testa på att vara företagare utan att starta företag, alltså utan att söka f-skattsedel. Istället för att du har egen f-skattsedel och behöver hålla på med administration, så använder du https://www.frilansfinans.se/ tjänster, som låter dig arbeta som företagare men utan allt krångel.

2# Spara varje månad

Du måste börja spara varje månad. Det är bättre att spara 200 kronor i månaden än ingenting alls, även om det självklart är bäst om du kan spara mellan 1000 och 4000 kronor varje månad. Planera ditt sparande. Undvik också att köpa saker på avbetalning. Om du snart behöver en ny dator eller cykel, så börjar du spara till det. Förutom att du faktiskt äger dina egna saker, så slipper du betala för räntan. Om du äger en sak kan du också sälja den om du behöver pengar snabbt.

3# Äg din bostad

Trivs du där du bor? Köp hus eller lägenhet. Att äga sin egen bostad är bland de bästa investeringar vanliga privatpersoner kan göra. Ett sätt att snabbare betala av på lånen är genom att hyra ut ett rum till en student som behöver billig bostad. Då betalar bostaden sig själv.